Waar een oordeel begint, eindigt de waarneming

Afgelopen weekend was ik aan het mountainbiken in het bos en precies op een heel technisch stukje stond een vader met zijn kind stil, midden op het pad. De eerste gedachte die bij mij op kwam was: “Lekker handig, kun je niet ergens anders gaan staan”, maar gelukkig kon ik die gedachte snel corrigeren, even in mijn remmen knijpen en vragen of alles ok was? Zij stonden daar waarschijnlijk niet zomaar stil.

Herken jij dat? We hebben zo snel ons oordeel klaar. Het zou mooi zijn, wanneer we zonder oordeel anderen tegemoet kunnen treden en door het leven kunnen gaan. Van jongs af aan leren we in onze cultuur al om een mening ergens over te hebben. Dat maakt het lastig om alles en iedereen in je leven met een open spontane houding tegemoet te treden. Maar daardoor zijn we ons ook minder bewust van wat er echt om ons heen gebeurt, wat zicht afspeelt in de groep of in het team.

Twee weken geleden had ik een teamretraite op een mooie zomerse locatie. Dit is een onderdeel van het programma LeerTeamCoachen Optimaal van Floor Daver. Samen met de groep hebben we een volle week mogen genieten van de prachtige omgeving en het (h)eerlijke eten. We hebben hard gewerkt aan onze teamcoachvaardigheden en veel geleerd over groepsdynamica.

Een van de onderdelen van het programma is het uitvoeren van proceswerk. Elke dag wordt de eerste 1,5 uur besteed aan met elkaar delen wat je voelt. Geen oordeel, geen impuls, niet door elkaar heen praten. Voelen wat de groep met je doet, luisteren, samenvatten en aansluiten. Voor deze groep teamcoaches was deze werkvorm om te ervaren wat er gebeurt in groepen tijdens teambijeenkomsten en natuurlijk wat er in de groep gebeurt tijdens onze eigen teamcoachsessies.

Wanneer je jezelf traint om zonder oordeel te luisteren naar wat de ander zegt en daarop aansluit ervaar je de verbinding en merk je dat de onderlinge verschillen minder groot zijn of worden en dat het team beter gaat samenwerken. Je hebt veel meer aandacht voor wat er feitelijk gebeurt en wordt gezegd. Ik maak zelf sinds 2,5 jaar op regelmatige basis gebruik van een coach en ik word binnen het programma LeerTeamCoachen al 1,5 jaar getraind door Floor Daver. Dat heeft mij geholpen om minder snel te oordelen, meer verbinding te maken en met al mijn zintuigen te ervaren wat er gebeurt in groepen.

Zou jij dit ook willen leren, zou jij ook meer willen weten over groepsdynamica en ervaren wat er gebeurt in groepen en teams, kijk dan op www.leerteamcoachen.nl.

Heb jij als leidinggevende een team wat niet goed samenwerkt, met veel oordeel en weinig ruimte voor verschil en waar jij als leidinggevende erg je best moet doet om resultaten te behalen? Of wil je het team bewuster maken en beter laten presteren? Geef jij leiding aan een team en wil je minder oordelen en overtuigingen loslaten en heb je hulp nodig om deze stap te maken?

Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik ben Team en Agile coach en ik begeleid teams en leidinggevende om vanuit verbinding tot resultaat te komen en beter samen te werken.