Een cadeautje…aan jezelf

Herken je dat, je zit zo vast in je hoofd, je hebt het druk en je kunt niet bij je gevoel komen of je weet gewoon even niet wat de volgende stap wordt, waar je focus ligt?

In januari 2016 ben ik gestart met het programma LeerTeamCoachen van Floor Daver. Naast mijn ervaring als lijn en projectmanager en alle methodieken die ik me ondertussen eigen heb gemaakt wilde ik beter kunnen begrijpen wat er gebeurt in teams en hoe je teams vanuit verbinding beter kunt laten presteren.

Binnen het programma word ik gecoacht door Floor en tijdens een van onze skype sessies stelde ze mij de vraag, wat wil je vandaag aanpakken? Ik gaf als antwoord, meer voelen, meer vanuit het hart, minder vanuit het hoofd. Gewoon zijn, even niet meer nadenken, niet altijd bezig zijn met de volgende stap of wat er wellicht gaat gebeuren. Na enkele pittige vragen en daaropvolgende stiltes zij ze tegen mij, kom jij maar een paar dagen naar Ibiza om echt tot rust te komen, andere energie, andere omgeving.  Er was allereerst weerstand, gezin, werk, verplichtingen. Maar als je echt wilt kan het gewoon en een week later zat ik in het vliegtuig naar Ibiza, op retraite.

Wat is eigenlijk een retraite? Het wordt wel omschreven als een spiritueel zelfonderzoek en geestelijk oefeningen in een daarvoor geschikte omgeving. Een retraite biedt de gelegenheid om alleen of in een groep met of zonder hulp gedurende een aantal dagen intensief te mediteren. Dat klinkt best zwaar en dat was het ook. Ik kwam daar ’s nachts aan, eerst met een 4X4 een bergpad op en daar was ik op mijn spot voor de komende 4 dagen, boven op een berg in Ibiza. Aardedonker, op een paar kleine lichtjes na, geen tv, geen wifi of 4G.

De volgende ochtend werd ik wakker en wat een fantastisch uitzicht. Op de paar honderd meter de Middellandse Zee en vanuit mijn Spaanse Finca kon ik kilometers ver kijken. Wat een rust, wat een energie, wat een prachtige plek. Geen nieuws of social media, geen laptop of telefoon, alleen maar met mezelf. ’s Avonds en ’s nachts werd ik op de proef gesteld, het was zo stil en overdag had ik coachsessies en toen gebeurde het, ik mocht loslaten, de woorden kwamen vanzelf.

Het was pittig en soms zelfs heftig, maar ik ben gebleven. Ik heb de keuze gemaakt om niet de drukte op te zoeken, gewoon daar te zijn. Wat ben ik Floor, maar ook mezelf dankbaar dat ik deze vier dagen in stilte heb mogen ervaren. Ik kreeg ideeën, ik was weer scherp, het was een cadeautje.

Afgelopen vrijdag sprak ik een directeur van een softwarebedrijf. Er is groei, business gaat goed, maar toch loopt het niet helemaal zoals hij graag zou willen. De directiedagen al een paar keer overgeslagen, tja druk.

We hebben even rustig de tijd genomen en in drie uur zijn we tot inzichten gekomen. Hij mailde me maandag dat hij een paar mooie handvaten had gekregen om een aantal zaken duidelijk te krijgen voor het bedrijf.

Vaak als het druk is kiezen we voor de weg die we al kennen. Als het niet helemaal loopt zoals we willen, gaan we nog harder werken. Hoe zou het zijn wanneer je dan juist de rust op zoekt?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, welke weg kies jij?